Cât de mult contează sportul într-o comunitate! Ce rol de locomotivă socială, de motor de imagine are sportul într-un oraş şi cât de puţin se-nţelege asta! La noi în judeţ cel puţin... Privream zilele trecute la televizor şi eram impresionat cum a înţeles Sibiul, că după un an senzaţional dedicat culturii e vremea pentru un an dedicat sportului, un an început cu un meci de Cupa Davis, care înseamnă mult mai mult decât o confruntare de tenis şi asta înţelege oricine citeşte măcar numele sponsorilor. Să nu mai vorbim că acest eveniment a adus la Sibiu, mai toată „lumea bună” a mediului de afaceri din România. Astfel, după ce a beneficiat de avantaje multiple de pe seama culturii, acest oraş-model în România scoate tot mai mult din ce-i poate aduce sportul.
Revenind pe plaiuri covăsnene sunt consternat de modul în care diriguitorii judeţului nostru nu dau nici doi bani pe sport, asta nici măcar în contextul unui an electoral, nemaivorbind că ei nu înţeleg probabil mare lucru din forţa acestui mecanism -sportul. Ca să nu mai vorbim că sportivii au o putere de reprezentativitate pentru judeţ pe care politicenii nu o vor avea niciodată.
Ştiute fiind sau nu aceste lucruri, e greu de priceput cum bugetul acordat sportului la început de an este nesimţit de mic. Mai ales dacă ţinem cont că sportul covăsnean, la nivel de echipe cel puţin, trece prin cel mai bun moment post-decembrist. Avem o echipă de baschet nou-formată care e lider în campionatul de baschet, lucru extraordinar, şi după foarte mulţi ani o echipă de handbal care a promovat în prima divizie a celui mai puternic campionat sportiv din România, cel feminin de handbal. Aici bugetul unei echipe gen Oltchim Râmnicu Vâlcea e de vreo 100 de ori mai mare decât cel al echipei covăsnene, adică vreo patru milioane de euro.
La Sfântu Gheorghe e nevoie nu de milioane de euro ci de mult mult mai puţin. Câteva miliarde a cheltuit Primăria pentru un patinoar artificial care a avut un succes discutabil şi care din punctul meu de vedere reprezintă doar o afacere bună pentru cineva. De câteva miliarde ar avea nevoie nu Primăria, ci toate organismele locale şi judeţene pentru a susţine aceste echipe. Cam patru miliarde sunt necesare echipei de baschet pentru ca ea să continue la nivelul fantastic la care este şi cam două miliarde sunt minimul necesar de care echipa de handbal are nevoie pentru a-şi juca şansa rămânerii în prima divizie. Să nu uităm că avem câţiva sportivi cu şanse de a ajunge la competiţia supremă a sportului, Jocurile Olimipice, la lupte, atletism şi gimnastică.
Cât credeţi că au pus la bătaie oficialităţile locale? Cam o optime din necesar pentru ambele echipe, adică mai puţini bani decât au cheluit pentru o deplasare în străinătate in corpore pentru o „frăţie” cu vreun oraş. Iar de sporturile individuale cred că au uitat complet.
Dacă asta nu vi se pare sfidător şi aproape idiot, atunci poate că ne merităm soarta. Dacă în schimb o astfel de atitudine vă dezgustă ca şi pe mine, revoltaţi-vă şi nu uitaţi că atât cuvântul cât şi ştampila (vin alegerile) sunt la voi, iar banii cheltuiţi sunt banii voştri, cei pe care staţi la coadă să-i plătiţi la biroul de taxe şi impozite! Baschetul, handbalul, gimnastica, atletismul, luptele, merită susţinere! Voi cei care decideţi soarta lor, ce meritaţi?
Cumplita micime a politicienilor anti-sport!
Posted by Dani Santa
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 Responses to "Cumplita micime a politicienilor anti-sport!"
Trimiteți un comentariu